Klik hier om terug te gaan naar het boekje ‘Open Huis’.

Informatiepagina Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR)

Welkom!

Horeca, Bakkerij & Recreatie

Wanneer maak je kennis met deze afdeling?

In het 1e en 2e leerjaar volgen de leerlingen van zowel vmbo basis/kader als mavo een Loopbaan Oriëntatie en Begeleidingsprogramma (LOB). Er vindt een eerste kennismaking plaats bij de afdeling Horeca, Bakkerij & Recreatie. Aan het eind van leerjaar twee maak je een keuze voor een profiel. Als je verder wil in de horeca, bakkerij of recreatie kies je voor dit profiel. 

Tijdens de LOB lessen werk je vooral op een praktische manier aan de oriëntatie. De lessen geven jou een beeld van wat je kunt verwachten in de bovenbouw wanneer je voor dit vak kiest. 

Na elke les beantwoord je de volgende vragen:

  • Hoe ervaarde je de les?
  • Hoe ging bij jou de praktische handeling?
  • Lijkt het mij leuk om hier later mijn beroep van te maken?

    Door deze vragen te behandelen zal je ontdekken of HBR bij jou past. 

    Je hebt ervoor gekozen om in klas 3 en 4 HBR te volgen, wat ga je dan allemaal leren?

    Horeca: In klas 3 starten we na een aantal voorbereidingslessen met een lunchcafé. Samen met je klasgenoten ga je een lunch verzorgen voor je docenten, maar ook voor ander personeel van school. De ene keer maak jij de lunch klaar en de andere keer sta je in de bediening. Zo maak je kennis met de verschillende kanten van de onderdelen keuken en restaurant.
    In klas 4 verzorg jij elke week samen met je klasgenoten een 3-gangen diner voor gasten die je zelf mag uitnodigen of voor gasten die zelf een plek reserveren. Iedereen kan hiervoor reserveren. Uiteraard zijn er iedere keer maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

    Bakkerij: Bij het onderdeel Bakkerij leer je in klas 3 eerst de basis. Welke soorten deeg en beslag zijn er bijvoorbeeld, en hoe maak je die? Als je dat weet, leer je ook welke producten je er allemaal van kan maken en welke variaties daarop mogelijk zijn. Je maakt (en proeft!) diverse soorten broodjes, allerlei verschillende koekjes en taartjes. Zo leer je de bakkerij kennen.
    In het vierde leerjaar gaan we verder in op verwerking van bakkerijproducten in het restaurant, maar we nemen ook een kijkje in de wereld van de patisserie. Bij patisserie gaat het om producten als chocolade, mousses, gebak en nog veel meer. We maken een deel van deze producten voor verkoop binnen school, maar uiteraard niet voordat je ze zelf geproefd hebt!

    Recreatie: Recreatie is geen apart onderdeel: het zit verwerkt in de verschillende activiteiten die op de afdeling HBR georganiseerd worden. In het derde en vierde leerjaar leer je over de verschillende vormen van recreatie. Zo ontdek je dat recreatie veel meer kan zijn dan werken op een camping. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een artiestenplanning voor een festival of het organiseren van thema-avonden voor het restaurant: ook dat is recreatie. 

    Foodlab Zeeland: Natuurlijk leer je bij HBR alles wat je nodig hebt voor het examen en het vervolgonderwijs, maar er gebeurt meer. Zo worden er regelmatig gastlessen gegeven. Tijdens zo’n les komt iemand die werkt in het vakgebied naar school om te vertellen over zijn of haar werk. Er wordt hierbij veel aandacht besteed aan typisch Zeeuwse producten. Daarnaast komen verschillende docenten van een vervolgopleiding een gastles geven over bijvoorbeeld een koksopleiding, bakkerij en recreatie. 

    Als je bij ons de vmbo opleiding HBR volgt dan loop je automatisch mee in het Foodlab-traject. Foodlab Zeeland is een organisatie die ervoor zorgt dat de verbinding tussen horeca-onderwijs en het horeca-bedrijfsleven goed is. Zo’n 60 bedrijven zijn lid van Foodlab. Op deze manier is er een goede aansluiting met het mbo (Scalda). Er is bijvoorbeeld veel contact tussen de docenten van het vmbo en mbo. Je gaat ook op bezoek bij het mbo en leert daardoor het eventuele vervolgtraject al kennen. Hierdoor is het zelfs mogelijk om sneller door te stromen binnen je vervolgopleiding op het mbo. Wil je uiteindelijk niet verder in de horeca? Dan is er niks verloren. Met je vmbo-diploma HBR op zak, kun je voor jezelf en anderen zorgen en ben je klaar voor de toekomst.

    Het logo van ons schoolrestaurant

     

    Een impressie van onze lessen







    Voorbeelden
    Hieronder een aantal voorbeelden van verschillende handelingen die je bij HBR leert in de praktijklessen. 

    1. Stappenplan ontvangst goederen(HBR) 
    2. Stappenplan promotieposter maken (recreatie) 
    3. Stappenplan tafel indekken (gastheerschap) 
    4. Stappenplan  terug koelen van soep (keuken)
    5. Stappenplan snijtechniek julliënne (keuken) 

    Bingo
    Vind je het leuk om Bingo te spelen en nog leuker om je Bingo met een gecombineerde kennisquiz te spelen? Download onze Bingo dan hier.

    Alles op een rijtje
    Een kleine overzichtelijke presentatie van wat wij allemaal te bieden hebben.

    Dit is Horeca, Bakkerij & Recreatie bij het Pieter Zeeman Lyceum!

    Ga voor het Goese Lyceum

    En haal het beste uit jezelf.

    Contactgegevens

    Adres

    Pontes, Het Goese Lyceum
    Oranjeweg 90
    4461 LR Goes

    Telefoon & e-mail

    T: 0113-216971
    E: info.oranjeweg@goeselyceum.nl

    Contactgegevens

    Adres
    Het Goese Lyceum
    Bergweg  14
    4461 NB
    Telefoon &  e-mail
    0113-212930
    info.bergweg@goeselyceum.nl


    Social media

    Contact gegevens

    Pieter Zeeman Lyceum
    Hatfieldpark 2
    4301 XC Zierikzee
    info@pieterzeemanlyceum.nl
    0111 415 751

    Social media

     

     

    Privacy statement

    website is gerealiseerd door Web2Work