Verankeren en optimaliseren
Het Pieter Zeeman Lyceum staat op de kaart. In de achterliggende schoolplanperiode (2020-2024/2025) is er veel veranderd. Een nieuw onderwijsconcept is uitgewerkt en geïmplementeerd, medewerkers hebben zich geprofessionaliseerd (en doen dat voortdurend) om tot een goede uitvoering van het concept te komen. Het onderwijs wordt op maat aangeboden. De begeleiding van leerlingen heeft meer doelgerichte aandacht gekregen in het coachend mentoraat. De resultaten van de school zijn goed. De school wordt door leerlingen, ouders en medewerkers ervaren als een veilige omgeving. Door de extra bekostiging voor de laatste school in de regio is in de formatie geïnvesteerd, zowel in het onderwijzend als onderwijsondersteunend personeel (ondanks het feit dat ook onze school kampt met de gevolgen van het lerarentekort in Nederland). De relatie en samenwerking met externe partners is opgepakt en heeft tot concrete vormen van vruchtbare samenwerking geleid. Dat geldt zowel voor de samenwerking met het primair en het vervolgonderwijs, als ook voor de samenwerking met de gemeente Schouwen-Duiveland en andere organisaties/bedrijven op het eiland. Een nieuw schoolgebouw (dienstbaar aan de nieuwe onderwijskundige koers) is ontworpen en in januari 2022 in gebruik genomen, in augustus 2024 beschikte de school reeds over een permanente uitbreiding. De beeldvorming over het Pieter Zeeman Lyceum in de samenleving is gekanteld. Met waardering wordt over de school gesproken. Het Pieter Zeeman Lyceum wordt inmiddels door tachtig procent van de leerlingen uit groep acht gekozen voor het vervolg van hun opleiding. Het team van de school is trots op haar leerlingen, de schoolleiding is trots op haar medewerkers, in de samenleving wordt de school gewaardeerd, een rector kan zich niet beter wensen. Dat wil niet zeggen dat de school geen ambities meer heeft of punten van verbetering.
Op grond van bovenstaande kan het overkoepelende thema van het schoolplan ‘Verankeren en Optimaliseren zijn. Meer daarover is te lezen in het schoolplan.
Missie
De stichting VOOR, waar het Pieter Zeeman Lyceum onderdeel van is, stelt zich tot doel afzonderlijke scholen voor openbaar voortgezet onderwijs en bijzonder voortgezet onderwijs in stand te houden en te bevorderen, teneinde zonder winstoogmerk maatschappelijke meerwaarde voor de regio te creëren.
Visie
Het leren van leerlingen staat centraal. Doel van dit leren is kwalificeren, subjectiveren en socialiseren. Het eigen leren is zichtbaar voor leerlingen. Het brede en gedifferentieerde onderwijsaanbod biedt elke leerling de kans om zich op de maat van zijn of haar eigen capaciteiten en wensen te ontwikkelen. Leerlingen worden door een mentor-coach begeleid en geleid naar eigenaarschap van het eigen leren. Zelfdiscipline is daarvoor een belangrijke vaardigheid die leerlingen zich eigen moeten maken in lessen en begeleiding. Indien nodig krijgen leerlingen extra ondersteuning. De onderwijskundige ambitie enerzijds en anderzijds de personele en fysieke capaciteit van de school zijn op elkaar afgestemd, binnen het kader van de financiële middelen.
Het leren van medewerkers in professionaliseringsactiviteiten is dienstbaar aan het leren van leerlingen en dient tevens als inspirerend voorbeeld voor hen.