Zeeuwse geschiedenis verbonden aan de wereld van nu!
Opening pop-up museum Pontes Pieter Zeeman
Zierikzee, 11 april 2019 – Scholieren uit het voortgezet onderwijs die hun eigen museum mogen samenstellen? Tijdens de Nationale Museumweek kan dat! Leerlingen van Pontes Pieter Zeeman openden vandaag een eigen pop-up museum met voorwerpen uit het Watersnoodmuseum (Ouwerkerk): “alle voorwerpen hebben een emotionele waarde voor families hier in de buurt. Wij hebben zelfs ervaringsdeskundigen mogen spreken voor dit pop-up museum. Daarmee weten we nu écht waar we vandaan komen!” Tijdens de Nationale Museumweek worden 8 pop-up musea door het hele land geopend.
Voor het Watersnoodmuseum is het pop-up museum een bijzondere ervaring: “onze collectie en het museum vertellen een verhaal met impact op de hele provincie. Onze collectie is vooral van emotionele waarde; het zijn herinneringen aan de grootste watersnoodramp uit onze geschiedenis. In dit pop-up museum komt dat verhaal geniaal tot leven doordat de leerlingen de koppeling hebben gemaakt met overstromingen van nu!” aldus museumdirecteur Siemco Louwerse.
Voor rector Peter van der Gaag is het pop-up museum geslaagd: “de leerlingen zijn heel enthousiast en voortvarend te werk gegaan en hebben alles zelf begedacht en uitgevoerd. Daarmee is het een onvergetelijke creatieve ervaring voor ons allemaal!” Ook Ankie Smit, Wethouder Schouwen-Duiveland, ziet de kracht van de tijdelijke tentoonstelling: “de leerlingen hebben onze Zeeuwse relatie met het water echt weten te vatten. We leven met én van het water maar er zijn ook gevaren!” De hele provincie Zeeland is trots op dit pop-up museum aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat: “belangrijk om dit verhaal door te geven aan de jongere generaties. De school heeft met dit pop-up museum de verhalen van de watersnoodramp nieuwe relevantie gegeven!”
Het pop-up museum is t/m Pasen voor iedereen geopend tijdens openingsuren van de Bibliotheek Zierikzee.
Over pop-up musea
Scholieren die als curator zelf een tentoonstelling samenstellen en inrichten uit het depot van een museum in de buurt. Het pop-up museum biedt daardoor allerlei aanknopingspunten met lesprogramma's in het kader van burgerschap, CKV en andere vakken in vmbo, havo of vwo. Dit is een ervaring die niet alleen de leerlingen die actief bezig zijn met de pop-up musea verrijken maar ook de andere scholieren, hun ouders en de stad(swijk). Aan de andere kant ervaart een museum hoe het is om door de ogen van jongeren naar de eigen collectie te kijken. Vroege binding met museale collecties is cruciaal voor blijvende waardering in het latere leven.
Dit jaar zijn drie “gouden pop-up musea” uit de collecties van Stedelijk Museum Zutphen, PIT Veiligheidsmuseum en Watersnoodmuseum onderdeel van de hoofd-programmering van de Nationale Museumweek. In nog eens vijf andere plaatsen zijn pop-up musea te vinden. Zo brengen we #OnsEchteGoud ook voor de jonge doelgroep “dichterbij dan je denkt”.
• Vrijdag 5 april 15.30 uur: Opening pop-up museum in Berger Scholengemeenschap i.s.m. Museum Kranenburgh - Bergen
• Maandag 8 april 17.00 uur: Opening pop-up museum Values College i.s.m. Museum van Bommel van Dam - Venlo
• Maandag 8 april 16.00 uur: Opening pop-up museum Montessori Lyceum Groningen i.s.m. Noordelijk Scheepvaartmuseum - Groningen
• Maandag 8 april 17.00 uur: Opening pop-up museum Theater HAVO i.s.m. Museum Boijmans van Beuningen - Rotterdam
• Dinsdag 9 april 09.00 uur: Opening Gouden pop-up museum in Praktijkonderwijs Zutphen i.s.m. Stedelijk Museum Zutphen - Zutphen
• Woensdag 10 april 10.00 uur: Opening Gouden pop-up museum in De Steiger Praktijkonderwijs i.s.m. PIT Veiligheidsmuseum - Lelystad
• Woensdag 10 april 10.00 uur: Opening pop-up museum in Stedelijk Lyceum Innova i.s.m. De Museumfabriek - Enschede
• Donderdag 11 april 09.30 uur: Opening Gouden pop-up museum in Pontes Pieter Zeeman i.s.m. Watersnoodmuseum - Zierikzee.
Tijdens de vijfde Nationale Museumweek die plaats vindt van 8 t/m 14 april, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijvoorbeeld bijzondere programmering rond een pronkstuk.
Voor alle laatste ontwikkelingen, overige programmering en nieuws: www.nationalemuseumweek.nl
Over de Nationale Museumweek
De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim 400 musea in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Musea zullen tijdens deze week op geheel eigen wijze aansluiten bij het overkoepelende thema ‘Ontdek samen ons échte
goud, dichterbij dan je denkt!’ Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de collectie Nederland.
Over de Museumvereniging
De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding met museale collecties te stimuleren. De Museumvereniging is ook initiatiefnemer van het digitale platform Museumkids en de Museumkidsweek die jaarlijks plaatsvindt tijdens de herfstvakantie. Verder is de vereniging uitgever van de Museumkaart. In 2018 hebben bijna 1,4 miljoen kaarthouders 8,9 miljoen bezoeken gebracht waarvoor de musea circa 60 miljoen euro hebben ontvangen. Juist in onze snel veranderende samenleving vertellen musea verhalen die we niet mogen vergeten. Met hun collecties verrassen en verrijken musea bezoekers, gemeenschappen en de maatschappij als geheel. Want alleen samen vertellen musea het hele verhaal.
Voor alle video’s van de Nationale Museumweek:
https://www.nationalemuseumweek.nl/videos/